Bjorn Bellink


"Ik vind het mooi om zo direct bij te dragen aan de strategie van Coöperatie VGZ en de wendbaarheid (en dus de toekomst) van de organisatie!"

Bjorn Bellink

Mijn vakgebied

IT

Na mijn studie Biochemie heb ik bewust gekozen voor een baan in de IT vanwege de snelle technologische ontwikkelingen en de kansen die er waren om ervaring op te doen binnen veel verschillende bedrijven. Via een detacheerder werkte ik voor verschillende organisaties en groeide ik van ontwikkelaar, naar consultant, naar projectmanager. Een aantal jaar geleden werd ik door een enthousiaste vriend overgehaald om bij Coöperatie VGZ te solliciteren. Dat heb ik gedaan, waarna ik een jaar of zes als lijnmanager heb gewerkt op verschillende afdelingen.

Bij de reorganisatie van Data Care, werd mijn opdracht om een sourcing strategie te ontwikkelen voor de divisie. Hiervoor ben ik in de vraag ‘Wat kunnen we zelf het beste doen en waar kan de markt ons helpen om het sneller of beter te doen?’ gedoken. Dit leidde tot een business case en uiteindelijk tot de uitbesteding van een aantal diensten naar een externe partij.  Als programmamanager heb ik die case begeleid. Toen de business case was afgerond en de transitieprojecten werden opgestart heb ik gekozen voor een inhoudelijke functie als Leveranciersmanager (Strategy Office). Daarin staat het ontwikkelen van de sourcing visie en strategie van VGZ centraal.

Ontzettend leuk, want de digitale ontwikkeling gaat zo snel momenteel, dat brengt een enorme dynamiek en kansen voor VGZ met zich mee! Om onze interne klanten en dus onze verzekerden optimaal te kunnen bedienen en de dienstverlening te versnellen, heb je immers digitale middelen nodig. Cloudoplossingen helpen om sneller te kunnen schakelen. “Vroeger” (tot een paar jaar geleden) kochten we een softwarepakket, dat rolden we uit op onze eigen infrastructuur waar we het vervolgens zelf beheerden. Contracten liepen soms wel 5 tot 10 jaar door en alles was redelijk overzichtelijk.

Met de komst van cloud-diensten en software as a service (SaaS) is het hele leveranciersveld veranderd. Tegenwoordig koop je standaardpuzzelstukjes van je keten in. Het beheer blijft bij de leverancier en je hebt fysiek steeds minder in huis op een server staan. Het werk zit hem nu meer in het leggen van koppelingen tussen alle verschillende diensten. Daarmee creëer je nieuwe mogelijkheden voor onze bedrijfsonderdelen, kun je veel sneller meebewegen en blijf je wendbaar.

Als divisie Data Care moeten wij het geheel echter nog wel besturen, in control zijn en ervoor zorgen dat onze bedrijfsonderdelen veilig en snel gebruik kunnen maken van alle digitale mogelijkheden. Alles moet naar behoren werken, de verschillende oplossingen moeten met elkaar communiceren, de veiligheid van data is enorm belangrijk en we moeten voldoen aan flink wat wet- en regelgeving. En tegelijkertijd moeten we de organisatie snel en wendbaar houden. Dat vraagt een andere manier van werken, op alle niveaus binnen Data Care. We gaan met Data Care de komende jaren van veel zelf doen en beheren van IT-systemen, naar de rol van regievoerder op IT-diensten.

De roadmap voor deze digitale transitie opstellen is niet in een dag gebeurd. Hiermee ben ik samen met mijn collega’s van de Strategy Office en Architectuur dagelijks bezig.  Een belangrijke drijfveer hierbij is ook het vervangen van inmiddels oude IT systemen, door breder inzetbare SaaS oplossingen zoals bijvoorbeeld AFAS en SalesForce. Hierdoor kunnen we vaak in één keer een aantal oude systemen vervangen, waardoor er minder focus nodig is op het dagelijkse beheer van applicaties en meer ruimte is voor het versnellen van de vernieuwing en innovatie. Tegelijkertijd hebben we antwoord te geven op veel vragen: ‘Wat zijn de kaders en richtlijnen waar binnen we werken? Hoe moeten we dit proces begeleiden, wat is voor VGZ belangrijk? Hoe kunnen we dit goed doen voor onze eindgebruikers en verzekerden? En hoe kunnen we alle externe ontwikkelingen die op ons afkomen optimaal inzetten binnen de VGZ-context?’

Al met al een complexe puzzel, maar wel eentje die de moeite waard is! Ik vind het mooi om zo direct bij te dragen aan de strategie van VGZ en de wendbaarheid (en dus de toekomst) van de organisatie!