Risk, Compliance & Veiligheidszaken

Coöperatie VGZ opereert als tweede zorgverzekeraar van Nederland in een dynamische markt van verzekerden, zorgaanbieders, de overheid en andere stakeholders. Om in deze markt onze doelen te realiseren, in te springen op kansen en te blijven verbeteren, is lef en ondernemerschap nodig. Tegelijkertijd moeten we als financiële dienstverlener rekening houden met flink veel wet- en regelgeving en een markt die vraagt om transparantie. In deze dynamiek hebben we te maken met financiële en operationele risico’s. Risk, Compliance & Veiligheidszaken heeft de taak om deze risico’s samen met het management te identificeren en te adviseren over passende beheersmaatregelen. Maar ook om aan de bel te trekken voor het ergens misgaat.

Wie zijn wij en wat doen wij
Risk, Compliance & Veiligheidszaken is betrokken bij alles wat te maken heeft met risico’s en fraudebeheersing . Samen met het management houden wij de bedrijfsvoering beheerst. Enerzijds door het management te adviseren bij impactvolle zaken, anderzijds door te monitoren wat er binnen de organisatie gebeurt. We opereren in de rol van trusted advisor en geven advies wat het management niet wil en kan negeren. Dat doen wij gevraagd en ongevraagd. De uitdaging is om dit op zo’n manier te doen, dat niet het gevoel ontstaat dat we alles altijd maar tegenhouden. Want we willen vooral tijdig meedenken over wat er – binnen de kaders van wet- en regelgeving – wél mogelijk is.

Schakelen tussen strategie en operatie
Dat vraagt van ons dat wij ons advies goed kunnen uitleggen en kunnen schakelen tussen verschillende organisatielagen en (keten)processen. Dat wij strategische vraagstukken kunnen behandelen, maar ook antwoord hebben op operationele kwesties. Dat we collega’s kunnen helpen met het identificeren van risico’s en het adviseren over in te zetten beheersmaatregelen, zonder dat wij de implementatie voor onze rekening nemen. Dit blijft de verantwoordelijkheid van het management. Alleen op deze manier kunnen objectief monitoren of de risico’s voldoende worden beheerst. Gelukkig hebben wij een sterk team met specialisten. Betrokken collega’s die in een goede sfeer samenwerken en elkaar aanvullen.

Boeiend werk, met een branchebrede stem
Wij zijn rechtstreeks, maar onafhankelijk, onder de Raad van Bestuur gepositioneerd. Daardoor horen en zien we ontzettend veel binnen de organisatie, maar hebben we ook branchebreed een stem. Daarmee kunnen we het verschil maken in het zorgveld, iets wat ons werk ontzettend boeiend maakt!

Staf vacatures

Jouw recruiter

Mascha van Houten 65x65.jpg

Mascha van Houten
06-42359353
mascha.vanhouten@vgz.nl 

 vbImgVacanciesSocialTwittervbImgVacanciesSocialLinkedin

Een kijkje in de keuken van onze trotse collega's

Hoe krijgen we de kosten van zorg omlaag, als het eigenlijk alleen maar duurder wordt? Hoe wordt de financiering van zorg begrijpelijk en transparant voor klanten als het ook gewoon complex is?Hoe wordt het systeem van de zorg weer 'menselijk'? Hoe halen we de 'verspilling' uit de zorg als verschillende dingen voor verschillende mensen belangrijk en juist 'zinnig' zijn? Kortom werken bij Coöperatie VGZ betekent werken aan complexe en interessante vraagstukken. Wij hebben onze collega's gevraagd naar projecten waar ze met veel plezier aan hebben gewerkt en trots op zijn. Hieronder kun je hun voorbeelden vinden.

VGZ-Werken-bij-overleg-BHo-6028-310x148 - kopie.jpg

Werkzaamheden in brancheverband

Mijn werk bij Cooperatie VGZ heeft impact. 

Jurre Horsels, Corporate Information Security & Privacy Officer

Bij Zorgverzekeraars Nederland heb ik een uniforme maatregel ingericht die voor de hele branche geldt. Daarnaast neem ik actief deel aan initiatieven van Binnenlandse Zaken op het gebied van cybersecurity. Omdat je vanuit de nummer twee zorgverzekeraar in Nederland werkt, kun je impact maken op beleid en keuzes in de omgeving waar de organisatie in acteert. 

Lees verdervbImgVacanciesSocialLinkedinvbImgVacanciesSocialTwitter

VGZ-Werken-bij-overleg-BHo-5833-310x148 - kopie.jpg

Werkzaamheden in de keten van de organisatie

Momenteel wordt het door ons ingerichte systeem als een good practice gezien door de toezichthouder.

Arno Kroese, Senior Risk & Compliance Officer 

Eind 2012 werd Coöperatie VGZ geconfronteerd met een aanwijzing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa; toezichthouder op de zorgbranche) omdat wij onvoldoende in staat waren de rechtmatigheid en doelmatigheid van gedeclareerde zorgkosten aan te tonen. 

Lees verdervbImgVacanciesSocialLinkedinvbImgVacanciesSocialTwitter

VGZ-Werken-bij-bespreking-BHo-2802-310x148 - kopie.jpg

PRA vermogen beheren

Ik ben er trots op dat ik met de input van mijn collega's dit resultaat heb bereikt

Miriam van Herpen, Assistent Cashmanager

In een Proces Risico Analyse wordt vastgelegd hoe de risico's van proces beheerst worden. De oude PRA vermogen beheren was heel erg operationeel, uitgebreid en op werkprocesniveau ingericht. Het iedere kwartaal testen van de beheersmaatregelen was omslachtig en tijdrovend.

Lees verdervbImgVacanciesSocialLinkedinvbImgVacanciesSocialTwitter

Laatste blogberichten

 • Van Passie naar Droombaan

  Ik dacht dat ik de leukste baan had bij VGZ. Niets is minder waar.
  Auteur Mascha van Houten Gepubliceerd: 27-03-2018
  Lees verder
 • 24 uur in een ziekenhuisbed …

  Het is 02.30 uur. Voor de tweede keer deze nacht word ik gewekt. De verpleegkundige komt kijken of alles goed gaat met mij. Nog geen uur later wordt ...
  Auteur Carmen Caspers Gepubliceerd: 06-03-2018
  Lees verder
 • Doelmatig mensenwerk…

  Een dagelijks bakkie koffie; waste of toch niet? Als contractmanager bij Concern Inkoop probeer ik actief te werken aan het effectief onderhouden van relaties binnen...
  Auteur Robert Jansen Gepubliceerd: 02-03-2018
  Lees verder
 • Een dag uit mijn leven als Agile Coach

  In 2016 zijn hebben we een belangrijke stap genomen in het Agile werken. DataCare werd getransformeerd naar MDT’s (Multi Disciplinaire Teams). Om deze...
  Auteur Marc Eelen Gepubliceerd: 08-02-2018
  Lees verder

Blogs filteren