Werken volgens de VGZ-werkwijze in scrum teams

Wat mij heel veel voldoening geeft, is het werken volgens de VGZ-werkwijze,  in scrum teams. Het was wennen om deze manier van werken eigen te maken, maar ik merk echt voordeel. In cycli van twee weken, een sprint, kijken we wat we kunnen oppakken en echt afronden en iedere dag hebben we een standup-bespreking. Hierdoor weet iedereen binnen het team waar we mee bezig zijn en hoe ver we zijn met de punten die we in sprint genomen hebben. Daarbij is er altijd een product owner die in contact staat met de business, de prioriteiten bepaalt en iedereen daar scherp op houdt.

Met deze manier van werken bespreek je bijna automatisch dingen waar je tegenaan loopt en waardoor je niet verder kunt. Iedereen denkt vervolgens mee over een oplossing, waardoor deze veel minder lang  op zich laat wachten dan voorheen. Dat maakt ons veel voorspelbaarder richting onze klanten.

We communiceren veel meer, zijn beter op elkaar ingewerkt en kunnen sneller leveren. Bovendien zijn we nu continu bezig om met elkaar dingen te verbeteren en om ons werk zo goed mogelijk te doen. Ik ben er echt trots op dat we iedere twee weken weer nieuwe dingen opleveren. En dat we als team echt zorgen dat we oplossen waar we tegen aanlopen.

En ook in het inhoudelijke werk heeft deze werkwijze een positieve verandering opgeleverd. Waar je vroeger vooral  met je eigen taken bezig was, heb je nu een teamverantwoordelijkheid en help je elkaar om op te leveren wat beloofd is. Dat betekent dat je ook elkaars werk moet kunnen overnemen, in een multidisciplinair team. Ook is het mogelijk om een andere rol te pakken binnen het team, bijvoorbeeld als Scrum master. Daardoor kun je jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen blijven leren.

Het applicatie-integratie-team heeft ook vaak te maken met  andere teams. Wat wij doen volgt op wat er eerder in de keten gebeurt, of wij leveren juist iets op waarmee een ander team mee verder gaat. Dat vraagt heel veel overleg en afstemming met andere teams. Tegelijkertijd is dit wel heel dynamisch en oriënteer ik me ook hierdoor breder dan alleen mijn eigen specialisme. En als ik de behoefte voel om mijn vaardigheden uit te breiden of te versterken, dan is er eigenlijk altijd wel ruimte voor binnen VGZ. Dat is echt wel bijzonder aan VGZ en bijzonder leuk werken!

Lea van Kessel, Informatieanalist

IT vacatures

Jouw recruiter

Mascha van Houten 65x65.jpg

Mascha van Houten
06-42359353
mascha.vanhouten@vgz.nl 

 vbImgVacanciesSocialTwittervbImgVacanciesSocialLinkedin