Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Gamen onder werktijd

Bij veel bedrijven is het ongepast om onder werktijd spelletjes te spelen. Het is immers serious business. Bedrijfsresultaten, risico’s, de strategie, klanttevredenheid, allemaal hele serieuze dingen. Daar speel je geen spelletjes mee! Maar wat nou als je met een serious game veel betere resultaten haalt? En wat als je met veel meer plezier die vervelende klus kunt doen?

Als innovatiearchitect houd ik me bij Coöperatie VGZ bezig met technologie. Wat kunnen de nieuwste technologische ontwikkelingen betekenen voor de zorg en voor ons als zorgverzekeraar? Hoe kunnen we met technologie onze interne kosten in de hand houden? Hoe kunnen we technologie inzetten om de zorgkosten te beteugelen, terwijl de patiënt tegelijkertijd beter wordt geholpen en dus fijner leeft en gelukkiger is?

Gamification

Eén van de innovatiethema’s waar je mij ‘s nachts voor wakker mag maken is ‘gamification’. Hoe kunnen games helpen bij het verbeteren van onze interne processen en het verbeteren van de zorg? Een sprekend voorbeeld is ’Medi & Seintje’, een game om trouwe inname van medicijnen te stimuleren. Ouderen spelen graag kruiswoordpuzzels. Met behulp van deze game kunnen mensen een kruiswoordpuzzel spelen op een tablet. Er is echter één maar…, je moet eerst de barcode van een medicijn scannen voordat je kunt spelen. Wat blijkt? De therapietrouw gaat met sprongen omhoog. Mensen voelen zich beter, zijn gelukkiger, er worden minder medicijnen verspild en mensen hoeven minder vaak naar de dokter.

Gamification in het onderwijs

Mijn zoon staat op de basisschool voor de klas en heeft de kracht van gamification net als ik ontdekt. Onlangs vertelde hij dat een leerling ’s morgens de klas binnenkwam. “Wat gaan we doen meester”, had hij gevraagd. “We gaan rekenen”, was het antwoord. De leerling trok een afkeurend gezicht maar deed toch mee met de les. Na een uurtje stak hij de vinger op. “Meester, wanneer gaan we dan rekenen?” Het antwoord van mijn zoon? “We zijn al een uur bezig Bart.” De rekenles was dusdanig verpakt dat Bart spelenderwijs leerde rekenen.

Gamification bij Coöperatie VGZ

Samen met inspirerende partners en collega’s duik ik in de wereld van gamification. We zetten de eerste stapjes in deze opwindende creatieve wereld. We zijn bezig met het ontwikkelen van de eerste prototypes van twee games. Een voor onze leden en de andere voor intern gebruik. Het is nog te vroeg om er concreet iets over te zeggen, maar we zetten het spelen van serieuze games onder werktijd op de kaart. Binnen ons bedrijf is dat zeer vernieuwend. Maar juist daardoor geweldig om te doen.