Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Stilte voor de storm

Begin april start de zorginkoop voor 2018. In deze stilte voor de storm ben ik even wat minder onderweg en meer op kantoor en heb ik weer eens de tijd om stil te staan en te realiseren waarom ik mijn werk zo graag doe.

In mijn werk als zorginkoper kan ik echt iets betekenen als het gaat om kwaliteit en kosten van zorg. Daarmee help ik niet alleen onze verzekerden, maar de hele BV Nederland. Nu de focus van de zorginkoop van VGZ verandert naar zinnige zorg maakt deze onderscheidende koers me best trots. Want er verandert best wel iets. 

Waar we voorheen stuurden op goede prijsafspraken, kijken we nu veel meer naar zinnige zorg. We gaan in gesprek met ziekenhuizen om sámen te kijken hoe we de zorg betaalbaar kunnen houden, zonder op kwaliteit in te hoeven leveren.

En dan blijkt dat er ideeën genoeg zijn om de zorg beter te maken, terwijl de kosten omlaag gaan. Soms zijn het heel simpele dingen die tot een grote verandering kunnen leiden. Een duur geneesmiddel bijvoorbeeld, waarvan je minder nodig hebt als je het met het juiste eten inneemt: de patiënt heeft minder bijwerkingen en het bespaart zo vele duizenden euro’s. Of ziekenhuizen die besluiten om sommige ingrepen niet meer zo vaak te doen. Niet iedereen is immers gebaat bij een operatie. Opereren is toch een risico als dat niet hoeft, dan ook niet doen.

In gesprekken met ziekenhuizen ga ik dus steeds meer op zoek naar dit soort voorbeelden. We vragen ze goede ideeën aan te dragen en te verspreiden binnen andere ziekenhuizen met onze ondersteuning. Dat is echt gaaf, maar ook best spannend. Het vraagt lef van de ziekenhuizen om te veranderen van ‘kunnen we dit doen?’ naar ‘moeten we het wel doen?’

En dan wordt er weleens gezegd: ‘In sommige ziekenhuizen wordt toch al zo gewerkt? Het is niet nieuw’. Klopt! Deze initiatieven bedenken we als VGZ ook niet zelf. Maar we willen er vanuit VGZ voor zorgen dat ziekenhuizen deze initiatieven gaan omarmen. Uiteindelijk hebben succesvolle organisaties niet de betere ideeën, maar wel het lef om ze uit te voeren.

Heb jij ook een idee hoe de zorg in het ziekenhuis slimmer of beter kan worden georganiseerd? Laat het me dan weten. Want kleine aanpassingen maken soms een groot verschil.

Marloes van der Waarde