Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Innovatie en zorg verzekeren gaat dat samen?

Innoveren in de zorg. Dat lijkt best een uitdaging. En ik kan me voorstellen dat je innovatie, technologie en zorgverzekeren al helemaal niet in een zin verwacht. Toch is dat wat ik voor VGZ mag doen.

Met een klein team analyseren we de technologische ontwikkelingen om ons heen. En we gaan concreet aan de slag met relevante technologie voor de zorg en de zorgverzekeraar. Daarbij inspireren we collega’s en partners in de zorg met presentaties en workshops over technologie. Maar dat niet alleen. Voor ons is het motto: “innoveren moet je doen!”. We selecteren relevante technologische ontwikkelingen en starten daarmee concrete experimenten. Altijd samen met zorgpartners of met de business. En dat is een gouden mix waardoor we vanuit innovatie relevante technologie kunnen kickstarten naar een implementatieproject.

Wellicht heb je het al gezien in de appstores. Onlangs lanceerde VGZ de VGZ zorgapp. Een prachtig voorbeeld van innovatie. Vooral de manier waarop de app gebouwd is en de geavanceerde technologie onder de motorkap zijn vernieuwend. Wat geweldig om met een mix van businessmensen, IT-collega’s en partners op avontuur te gaan met een mooi product dat succesvol in de markt gezet kon worden. Mooi om te mogen sleuren aan een vernieuwende aanpak op basis van SCRUM, lean startup en design thinking. Geweldig om samen met klanten te co-creëren en te innoveren.

Door gebruik te maken van het low-code platform van Mendix stond er binnen drie weken een werkend prototype waar ik, in mijn rol als innovator en product owner, verder mee kon. Na twee maanden hadden we al klanten op bezoek. Spannend! Hoe zouden klanten reageren op een ruw product? Maar wat een energie ontstaat er dan. Klanten worden graag betrokken bij de ontwikkeling van producten. En onze klanten al helemaal. Want zorg staat immers heel dicht bij ons. En wat hebben veel en snel geleerd van onze klanten.

Uiteindelijk staan er nu zelfs twee apps in de appstores. Een VGZ zorgapp en een Bewuzt zorgapp. Ze zijn technologisch zeer geavanceerd. Onder de motorkap wordt de nieuwste technologie ingezet zodat de klant alleen maar een foto hoeft te maken van de zorgfactuur om te declareren. Deze foto wordt zodanig geoptimaliseerd dat alle benodigde gegevens uit de foto worden gehaald. De klant hoeft geen formulieren meer in te vullen. Foto maken en versturen. Klik, klak, klaar. Daarmee wordt de klant beter geholpen en beteugelen we aan de achterkant de kosten.

Klanten reageren enthousiast met prima reviews in de appstores. Als er nog verbeterpunten zijn dan horen we dat direct van onze klanten. We kunnen daar nu onmiddellijk op reageren. We brengen elke twee weken een nieuwe versie naar productie in onze DevOps straat. Daar worden niet alleen klanten blij van maar ook de mensen in het team. Want er is niets mooier dan direct toegevoegde waarde leveren voor klanten.

De zorgapp wordt nu volop doorontwikkeld. En ik? Ik ga als innovator weer nieuwe dingen doen. Inspirerende, spannende, innovatieve experimenten. Sommigen zullen de eindstreep halen. Die gaan we weer kickstarten naar productie. En dan maak ik met technologie een verschil voor mensen. Mooi hoor. Daar word ik blij van.