Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Er even tussenuit

Het is eind 2016, met een backpack op mijn rug, sta ik klaar voor een nieuwe reis om mij in Aziatische sferen te begeven. Na een intensief jaar, met de afronding van mijn Traineeship en verse start als teammanager bij Coöperatie VGZ, is het dan toch tijd om los te komen van dat alles. Tot mijn verwondering kom ik nu, ruim een maand na terugkomst, tot de constatering dat dat in feite niet volledig is gelukt. Des te mooier is het dan ook dat ik er onlangs - gewoon in Nederland - pas écht ‘even tussenuit’ was…

Je kent het gevoel vast wel, de laatste weken voorafgaand aan je vakantie besef je opeens hoe hard je die vakantie nodig hebt. Zo keek ook ik uit naar een moment van rust, een andere omgeving, zon, zee en strand. En inderdaad, ik heb een mooie reis gemaakt, veel gezien en momenten van ontspanning gepakt. Maar hoe bijzonder ik de cultuur ook ervoer en mooi de zandstranden ook waren, volledig los komen van mijn nieuwe job bleek lastiger te zijn dan vooraf gedacht. Stiekem mijn mail checken, mijn visie voor verbeteringen en doelen voor het team scherp stellen... het kwam allemaal voorbij. Zelfs de boeken en artikelen die ik uit nieuwsgierigheid las, draaiden om persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Na terugkomst ben ik lang naar een verklaring voor dit gevoel van onrust op zoek geweest. Een antwoord heb ik tot op heden niet gevonden. Daarentegen is rust inmiddels weer wedergekeerd, waarbij een bijzonder moment van eenvoud een belangrijke rol heeft gespeeld. Met dank aan een intervisie-sessie, waarin twee van mijn meest gewaardeerde collega's en ik even uit onze dagelijkse werkzaamheden stapten om elkaar van een spiegel op gedrag en (blokkerende) normen te voorzien, heb ik de puzzel kunnen leggen. En dat schijnbare kleine stapje, 'gewoon' op kantoor, maakt een wereld van verschil en brengt de rust waarnaar ik op zoek was. Wat mij betreft dé basis om eerdergenoemde uitdagingen aan te gaan.

De les die ik met dank aan deze ervaring opdoe is de volgende: In het los komen van zaken, is absolute afstand een nietszeggende maatstaf, maar de mentale stap die je maakt essentieel. Vergeet niet af en toe bewust deze stap te zetten, op weg naar ontspanning, rust, zon, zee en strand. Juist voor focus in je werk, is een dergelijke afstand zo nu en dan essentieel.

Remco Vermeulen