Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Met persoonlijke ontwikkeling win je prijzen!

Daar zat ik dan te wachten voor mijn allereerste ‘echte’ sollicitatiegesprek. Nog snel even mijn aantekeningen van gisteren doornemen waarin ik beschrijf wat ik tijdens mijn studententijd  allemaal gedaan had om mijn cv op te krikken, en klaar! Laat maar komen, dacht ik. Na een half uur werd ik opgehaald door twee mannen, die mij begeleidden naar een soort vergaderzaal.

Allebei strak in pak, dus ik was blij dat ik toch dat ‘net iets te dure’ jurkje hiervoor aangeschaft had. De beide mannen begonnen zich voor te stellen en vroegen aan mij hetzelfde te doen. Daarna vroegen ze waarom ik op deze functie gesolliciteerd had en daar begon ik met mijn hele riedeltje. Na een paar seconden werd ik al onderbroken met de vraag: ,,Ik vroeg waarom je op deze functie wilt solliciteren. Ik vroeg je niet wat je allemaal al kunt. Dan kan je hier maar beter meteen directeur worden. Vertel eens wat je nog graag wilt leren.”

Oké, dat was verreweg de laatste vraag die ik verwacht had, dus ik viel even stil. Ik had me totaal niet voorbereid op deze vraag en had juist het idee dat je bij een sollicitatiegesprek moet laten zien wat je allemaal al wél kunt en niet wat je nog níet kunt. Je zult begrijpen, deze functie heb ik toen niet gekregen. Als tip gaven ze mee om eens na te denken over waarin ik me persoonlijk in zou willen ontwikkelen.

Als nuchtere Tukker heb ik eigenlijk nooit wat met persoonlijke ontwikkeling gedaan. Ik dacht altijd dat als je maar veel kennis opdoet, je er dan wel komt. Ook in mijn studie werd weinig aandacht geschonken aan persoonlijke ontwikkeling, dus dat zette mij ook niet echt aan tot actie. Toch heb ik de tip opgevolgd en werk ik nu al bijna een jaar als trainee bij Coöperatie VGZ. Als trainee bij VGZ bepaal je voor het grootste gedeelte zelf jouw eigen leerpad, zowel qua professionele ontwikkeling als qua persoonlijke ontwikkeling. Maandelijks vindt er een gesprek met onze ‘coach’ plaats en neem ik samen met de andere trainees deel aan intervisie met als doel ons steeds meer persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Hoewel ik er even aan moest wennen, merk ik dat het mij wel echt helpt!

Zowel trainees als alle andere collega's van Coöperatie VGZ stellen resultaat- en ontwikkelingsdoelstellingen (R&O) op. Gedurende het jaar wordt samen met de manager gekeken hoe de collega zich met het zicht op de doelstellingen ontwikkeld. Een aantal weken geleden had ik mijn R&O-gesprek. Ik wilde eigenlijk deelnemen aan een aantal trainingen die Coöperatie VGZ aanbiedt om kennis te verbreden. Mijn opdrachtgever zei toen meteen: ,,Waarom ga je niet trainingen volgen waarin je je meer persoonlijk kunt ontwikkelen? Als je eenmaal uitgestroomd bent in een functie kan je altijd nog kennistrainingen volgen.” En ja hoor, ik was weer in dezelfde valkuil getrapt. Hij had natuurlijk helemaal gelijk!

Ik merk nu dat ik, doordat ik elk half jaar een opdracht bij een andere afdeling uitvoer, helemaal niet hoef te beschikken over kennis op die specifieke vlakken. Het gaat erom hoe je jezelf opstelt en hoe je met andere mensen omgaat. Daarom zou ik ook alle studiekiezers willen adviseren te kiezen voor een studie die je echt leuk vindt en niet per se een hele specifieke studie, wat tegenwoordig een trend blijkt te zijn (oké, of je moet timmerman of piloot willen worden). Door je persoonlijk goed te ontwikkelen, sta je al 1-0 voor. En neem dat nou maar aan van iemand die vroeger dacht: ,,Persoonlijke ontwikkeling, daar win je echt geen prijzen mee!”

Groet, Susanne