Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Leve de zorgverzekering!

Hoe kon ik mijn eerste werkweek na de vakantie beter beginnen dan een blog te schrijven over deze geweldige vakantie? Hoewel het nog lastig opstarten is door de gigantische jetlag moet ik zeggen dat deze blog dé manier is om de vakantie nog eventjes te blijven voelen.

Samen met mijn vriend ben ik zeventien dagen in de USA geweest. We zijn begonnen in New York waar we vier dagen verbleven. Daarna vlogen we door naar Los Angeles om een rondreis door het westen van de USA te maken. Met onze dikke SUV hebben we daar verschillende wereldwonderen mogen bekijken. In het land waar alles mogelijk lijkt, was ik toch erg verbaasd de reclamespotjes te zien over de oproep je te verzekeren voor jouw ziektekosten. Wat bij ons als vanzelfsprekend beschouwd wordt, is het dit in de USA allerminst. Er werden schrijnende verhalen verteld over kinderen die een dure behandeling zouden moeten ondergaan maar die hun ouders niet konden betalen, omdat ze niet verzekerd waren. Hoewel elke Amerikaan vanaf maart 2014 wettelijk een zorgverzekering afgesloten zou moeten hebben, zijn er nog steeds miljoenen Amerikanen die onverzekerd zijn. Hoewel ik een reisverzekering en een aanvullende verzekering inclusief werelddekking heb (oké, een beetje oververzekerd misschien), hoopte ik toch niet dat ik in dit bizarre zorgstelsel terecht zou komen. Helemaal niet nadat vrienden van mij hier wel in terecht zijn gekomen en met verhalen thuiskwamen waarvan ik dacht: ,,Dat dit serieus nog bestaat!" Mijn vrienden moesten bij hun bezoek aan de ‘doctor on duty’ - een soort huisarts waarvoor je geen afspraak hoeft te maken - hun creditcard afgeven. Er werd een bepaald bedrag vastgezet als een soort borg waardoor de arts verzekerd was van betaling voor zijn verrichtingen. De hoogte van dit bedrag werd bepaald aan de hand van de ernst van de klacht. Toen mijn vriendin de arts verteld had wat er aan de hand was, hebben ze bij elk testje of behandeling gevraagd of zij dit bij haar mochten uitvoeren. In Nederland wordt er gedaan wat de arts denkt dat er gedaan moet worden. We denken vaak niet aan het prijskaartje dat er aan een test of behandeling hangt. We zijn er vaak gewoon voor verzekerd, maar dat is in de USA dus wel anders. Toen mijn vriendin eenmaal uitbehandeld was, werd het bedrag dat ze moest betalen verrekend met de borg die ze hadden vastgezet. Echt heel bizar allemaal!

Na het horen van de reclamespotjes en dit verhaal dacht ik toch echt wel even: ‘leve de zorgverzekering.’ En nee, dit hoor je mensen toch niet vaak zeggen. Soms heb ik zelfs het idee dat ik me moet verdedigen als ik vertel dat ik bij een zorgverzekeraar werk. Maar als ik zie wat wij allemaal in het werk stellen om de zorg kwalitatief goed en betaalbaar te kunnen houden, kan ik alleen maar zeggen dat ik trots ben om bij een zorgverzekeraar te werken.

En in het bijzonder bij Coöperatie VGZ. Een collega van me zei eens: ,,Wij zijn geen verzekeraar die toevallig iets met zorg doet. Wij zijn een zorgorganisatie die toevallig iets met verzekeringen doet." Dus daarom nog één keer, omdat het te weinig gezegd wordt:

Leve de zorgverzekering!

Groet, Susanne