Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

Inzicht

Eén van de pilotprojecten die vanuit Zorgvernieuwing wordt gefaciliteerd is een ‘zorg-experience’. Een dag (terug) de werkvloer op bij de zorgverlener om zo je eigen werk, binnen VZG, nóg beter te kunnen uitoefenen. Het doel hiervan is om meer verbinding te leggen tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar om zo meer begrip te krijgen voor elkaars (on)mogelijkheden en een betere samenwerking te stimuleren.

Afgelopen woensdag was ik zelf aan de beurt. Ik heb zelf geen zorginhoudelijke achtergrond, heb mode/handel gestudeerd, en aan mij de eer om een dagdeel mee te lopen bij het Radboud – afdeling Neurologie. Ik mocht, met toestemming van de patiënt, een kijkje nemen bij het Parkinson spreekuur. De afgelopen periode heb ik privé nogal wat ziekenhuisbezoekjes afgelegd voor een van mijn kinderen en des te informatiever was daarom ook de informatie welke ik voor- en achteraf van de arts te horen kreeg. De patiënt heeft klachten en aan de arts de “opdracht” om deze  klachten te minimaliseren en het leven zo prettig mogelijk te houden voor zijn patiëntengroep. Maar er speelt vaak natuurlijk veel meer mee dan alleen, bijvoorbeeld, een trillend been. De keuzes die de arts hierin zeer weloverwogen maakt, hebben mij op een bijzondere manier geraakt. Het idee van ‘een nummer’ te zijn viel hierin eigenlijk weg. De betrokkenheid van de arts bij zijn patiënten vond ik bijzonder groot. En nee, ik heb niet het gevoel dat dit éénmalig is, omdat er iemand van de verzekeraar bij aanwezig was. Gelukkig niet! Daarnaast is er ook veel aandacht voor de partners/mantelzorgers van deze patiënten, want gemakkelijk is het niet om je partner zo te zien veranderen en je eigen toekomstplannen, bijvoorbeeld die ene lange droomreis samen maken  wanneer je met pensioen bent, overboord te gooien.

De slogan van VGZ; ‘Samen werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer’, past geheel in het plaatje van de ‘zorg-experience’. Er is een aantal zorginstellingen waar we mee mogen kijken en indien ik nog eens een dergelijke ervaring mag opdoen, dan wil ik wel eens meekijken in de obesitas-kliniek. Helaas ben ik niet geboren met het lichaam van een topmodel en zeul al menig jaartjes wat overgewicht met me mee. Sinds ik werkzaam ben binnen de afdeling Zorgvernieuwing en mijzelf de hele dag omring met énorme zorg-gedreven professionals die lijken te leven op “vogelzaad”, is ook mijn kijk op gezondheid veranderd. Natuurlijk is gezondheid deels erfelijk bepaald, maar daarnaast is er ook het besef dat je er zelf wel degelijk verantwoordelijk voor bent.

Om een lang verhaal kort te maken kan ik nu vol trots schrijven dat ik met drie keer in de week sporten én een veel gevarieerder voedingspatroon met ruim zes eetmomenten per dag, bijna twintig kilo ben afgevallen. Voeding is een keuze. Niet dat ik ongezond leefde, helemaal niet, maar ik maakte wél de verkeerde keuzes hierin. Ik heb mezelf als doel gesteld dat ik nog dertig kilo wil kwijtraken en ben realistisch over de termijn die daarvoor nodig is. Ik voel me nu al veel fitter en kijk uit naar de dag waarop mijn doelstelling behaald is. Een kijkje bij een obesitaskliniek lijkt me daarom ook zo interessant, want als ‘obese-persoon’ heb je  levenslang en niemand wil eindigen met diabetes type twee of als patiënt met chronisch hartfalen, daar ben ik van overtuigd. Preventie en bewustwording zijn de “toverwoorden” hiervoor en ik hoop van ganse harte dat we daar als zorgverzekeraar véél meer oog voor gaan krijgen, voor onze klanten!

Op korte termijn start vanuit HR het ‘vitaliteits-programma’ voor alle VGZ-collega's, practice what you preach’ is hierop uiteraard van toepassing. Zouden ze vanuit HR alle liften als ‘no-go-area’ gaan sluiten? Ik ben benieuwd en wacht vol nieuwsgierigheid af hoe we zowel in- als extern omgaan met de slogan ‘Samen werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer’!