Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

VoorGoedeZorg

Dit jaar voor mij de eer om projectleider te zijn van onze wedstrijd ‘VoorGoedeZorg’. Een prachtig initiatief waarmee we het beste idee proberen op te halen om de palliatieve zorg te verbeteren. Welke zorg? Juist, de palliatieve.

Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf geen zorg-achtergrond heb en “palliatieve zorg” mij vraagtekens opleverde. Dit pleit natuurlijk voor mijn persoonlijke leven maar het is dus de zorg die je gaat ontvangen wanneer je uitbehandeld bent en binnen afzienbare tijd komt te overlijden. Een traject waar bijna iedereen in zijn/haar leven mee te maken krijgt en tja, dan moeten uiteraard de “regel dingen” goed geregeld zijn en jij, als patiënt, je alleen nog bezig kunnen houden met de essentiële zaken des levens; wat nog te doen in de tijd die rest en het rustig afsluiten van je leven. Helaas blijkt in veel gevallen dat de “regel dingen” niet geregeld zijn en patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis thuiskomen in een huis waar nog geen enkele voorziening is getroffen en zelfs de medicijnen ontbreken. Dit geeft stress, heel veel stress bij de patiënt en zijn naasten en dát is juist wat zij in deze periode niet kunnen gebruiken.

Vanuit de afdeling Zorgvernieuwing, waar binnen ik werkzaam ben,  is het initiatief genomen om ‘Palliatieve Zorg’ dit jaar hét onderwerp van de wedstrijd te laten zijn, juist omdat we zien dat daar nog énorm veel winst behaald kan worden. Ik hoor u denken; ja ja, vanuit de zorgverzekeraar zal het wel weer alleen gaan om een financiële winst..  Natuurlijk zijn financiën belangrijk maar Nee!! Het gaat ons niet om de financiële winst maar juist om de waardigheid van het leven, de rust voor een waardig afscheid óók voor de toekomstige nabestaande, dát is waar het ons om gaat; ‘Voor Goede Zorg Zorg Je Samen’ dat is het motto van VGZ – ook in deze kwetsbare periode.

Tot op heden heeft Palliatieve Zorg nog niet specifiek op de agenda gestaan van ons Beleid maar daar gaat nu een grote kanteling in plaatsvinden. Beleid pakt het op, directeur Zorg pakt door en sámen gaan wij het verschil maken! Je moet er toch niet aan denken dat, wanneer het jouzelf betreft of geliefde/mama/papa noem het, juist in deze periode in het diepe wordt gegooid. Nee, dan is het fijn wanneer je met hele essentiële (hulp)vragen ergens terecht kan, dat iemand de “regel dingen” van je overneemt en ervoor waakt dat de onderlinge communicatie tussen zorgverleners vlekkeloos verloopt.

Ideeën om de palliatieve zorg te verbeteren konden worden ingezonden tot 28 maart jl. Er zijn prachtige projectvoorstellen ingediend, uit diverse hoeken,  en hiervan zijn de 15 beste naar de halve finale gegaan.  Vanaf het moment van bekendmaking richting de 15 halve finalisten heeft mijn telefoon en mailbox roodgloeiend gestaan. Ja, ga er maar aanstaan; jouw idee om de palliatieve zorg te verbeteren in 5 minuten pitchen voor de jury van VGZ. Dat is voor heel veel mensen een giga uitdaging waar heel veel zenuwen bij komen kijken. En dan ook nog voorafgaand aan je pitch als een volleerd Hollywood-ster je pitch binnen 1 minuut voor de camera, want wanneer jouw idee “door” is naar de finale moet er natuurlijk via de sociale media op jouw idee gestemd kunnen worden. Ik ben bij alle pitches aanwezig geweest en dat was ontzettend leuk om mee te maken. De spanning was te zien, bij de een wat meer als bij de ander,  maar wat mij vooral over deze dag is bijgebleven is de  passie van deze mensen. Passie om met hún idee de palliatieve zorg nóg beter te maken,  veelal geput uit eigen ervaringen.  Aan het eind van de dag juryberaad, welk idee vonden zij het beste en heeft een plek verdiend in de finale?

Ik heb iedereen persoonlijk op de hoogte gebracht, ook diegene waarvan het idee het niet heeft gehaald. Wat een blijdschap bij het brengen van het bericht aan de finalisten dat ze door waren naar de finale. Maar met deze blijdschap kwamen uiteraard ook direct de wedervragen; hoe, wat, waar, hoe lang enz. Ja, ga er maar aanstaan… Pitchen onder leiding van  Jort Kelder aan Ab Klink, Wilna Wind (directeur NPCF), Clémence Ross (directeur Agora) en Kris Vissers (hoogleraar Palliatieve Zorg), is ook niet niets. Nee, dat vraagt om een doordacht idee, een plan. En als je wint? Dan help VGZ het plan verder uit te werken en te implementeren , een jaar lang.  Dit moet toch tot een succes en kanteling leiden in de palliatieve zorg! Nog ruim een week en dan weten we wie van de finalisten de finale heeft gewonnen. Voor mij ook een spannende week met nog veel te doen voor die tijd. Oké, de belangrijkste zaken zijn geregeld en ik doe mijn best om er een goed georganiseerde en, ondanks het onderwerp, ook een feestelijke avond van te maken, want het blijft natuurlijk een finale waarbij er maar één winnaar kan zijn.

Heel graag deel ik in mijn volgende blog de ervaringen over de finale avond met je en laat je ook een kijkje nemen in wat het met mij heeft gedaan, dit traject. Over dat laatste kan ik eigenlijk nu al heel duidelijk zijn; ik vind het, persoonlijk, een emotioneel traject deze wedstrijd. Ik heb in het afgelopen half jaar zo ontzettend veel geleerd over de palliatieve zorg. Heb veel, heel veel verhalen gelezen die mij zeer geraakt hebben. Ik ben 35 jaar, heb een gezin met twee jonge kinderen en dan verhalen te lezen die héél dicht bij je (kunnen) liggen over het afscheid nemen en de dood van mensen in een vergelijkbare levensfase maar dan met één groot verschil; die verschrikkelijke ziekte. Daar word ik heel stil van en doet mij nóg meer beseffen; ben dankbaar voor wat je hebt en geniet!

Carpe Diem,
Marjolein