Traineeships bij VGZ
Over VGZ

Over Coöperatie VGZ

Coöperatie VGZ is één van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Onze mensen vormen een enthousiaste, informele en jonge organisatie die samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

24 uur in een ziekenhuisbed …

Het is 02.30 uur. Voor de tweede keer deze nacht word ik gewekt. De verpleegkundige komt kijken of alles goed gaat met mij. Nog geen uur later wordt mijn nachtrust opnieuw verstoord. Het alarm van mijn infuuspomp laat zich niet negeren…

Vrijwillig patiënt? Wie wil dat nu zijn?! Het klinkt gek, maar ik werd enthousiast! Via het programma van Meet&Greet werd ik gewezen op het onderzoeksproject Room with a view, waarbij het Radboudumc in Nijmegen samen met patiënten en vrijwilligers onderzoekt wat er allemaal beter kan bij een post-operatieve opname op de afdeling Heelkunde.

Gelukkig (!) heb ik nog nooit een ziekenhuisopname meegemaakt. Maar het programma maakte me direct nieuwsgierig. Ik meldde me aan en liet me vrijwillig opnemen.

Voordat ik mijn wat minder charmante maar zeer functionele steunkousen aankreeg en 24 uur bedlegerig moest zijn, werden er een aantal pijntests afgenomen. Op de duim. Onder de voet. Op twee plekken op mijn rug. Toen ik dacht dat mijn bovenbeen het laatste testobject was, kwam ik bedrogen uit. Wat volgde was een (namaak)infuus, een galdrain en katheter met bijbehorende onpraktische slangetjes. De ziekenhuisopname was begonnen.

Wat is dit confronterend, schoot meermaals door mijn hoofd. Je kunt hélémaal niks zelf als patiënt. Voor alle kleine dingetjes dien je de verpleegkundige te bellen. Deur toch iets verder openzetten, gordijnen dicht, mijn boeken uit de tas pakken: de zelfredzaamheid is helemaal weg.

Het meest confronterende was het moment dat ik de eerste keer naar het toilet moest (dat ik uiteraard zo lang mogelijk had uitgesteld). Daar sta je dan, gemanoeuvreer met de infuuspaal, een wirwar van slangetjes, steunkousen die in de weg zitten en dan die po…
Ik had me ingesteld op een rustige relaxdag, mogelijk zelfs ietwat saai. Met veel tijd en ruimte om te lezen, wat te werken en filmpjes te kijken. En vooral, even lekker bijkomen. Helaas, dat werd het niet.

Mijn ziekenhuisontslag ging gepaard met een nieuwe reeks pijntests, maar met goed resultaat: operatie geslaagd, patiënt mag naar huis! En om 11.00u vrijdagochtend fietste ik de vrijheid tegemoet. Wat is dat dan extra genieten…

De twee dagen voorafgaand aan en de 24 uur tijdens de opname zijn allerlei waardes van mij continu gemeten, zoals hartslag, ademhaling,
stressniveau, energieverbruik. Gecombineerd met de pijntesten, de onrustige nacht en de pijnprikkels die ik kreeg tijdens fysiotherapie, wondverzorging en de verplichte beweging over de gang, werd zo een beeld gevormd van mijn welzijn. Tijdens een tweede opname komende lente, waarin diverse verbeteringen zijn aangebracht, is dat hopelijk ook terug te zien in deze waardes.

Carmen Caspers
Innovatiemanager Zorg